13 May 2008

MFC Messenger

Prethodna lekcija o poluautomatskom pisanju poruke na bulletin posećenog grada, mene lenjoga, naterao je da napravim nešto lakše i bolje, da mi olakša posao. I napravio sam MFC Messenger.

Šta je MFC Messenger?
MFC Messenger je, za početak, skraćeni naziv MyMiniCity FAQ Crew Messenger.

Zamislite da pri svakoj poseti nekom gradu kada poželite da napišete poruku morate prvo da kliknete na link za otvaranje formulara za pisanje bulletina, potom da kliknete na polje za nick, upišete ga, potom na polje za sigurnosni kôd , upisivanje kôda, a onda klik na polje za poruku i pisanje poruke, a onda slanje svega toga pritiskanjem tastera Enter. U stvari, nema šta da se zamišlja, verovatno svi tako radite, zar ne?

Ali to ne mora nužno da bude tako. Zamislite da samo posetite grad, ukucate sigurnosni kôd i pritisnete Enter. Ne, nema potrebe da upisujete nick i poruku jer su oni već upisani, a vi čak niste kliknuli ni na bookmark iz prethodne lekcije. Zainteresovani?

Šta mi treba za to?

  1. Za početak, treba vam Mozilla Firefox, može čak i najsvežija verzija 3.0 beta 5. Takođe vam treba i par ekstenzija za Firefox.
    a) AdBlock Plus - za blokiranje svih nepotrebnih Flash objekata, slika i stilova koji smetaju za ovaj posao
    b) Greasemonkey - za funkcionisanje MFC Messengera
  2. Ako sve ovo prethodno imate, idite na urosevic.net/greasemonkey i kliknite na jednu od sledeće dve datoteke koje ću navesti:
    a) mfc_messenger-0.1-single.user.js (ako imate samo jedan grad i ne želite da vam se menjaju nickovi već uvek koristite samo jedan)
    b) mfc_messenger-0.1.user.js - (ako imate dva grada i želite da vam se nickovi menjaju)
  3. Kada kliknete na link za preuzimanje datoteke, Greasemonkey dodatak će vas upitati da li želite da instalirate tu skriptu, a vi naravno odgovorite sa DA/YES, ili kako već.
  4. Kada se skripta instalira, kliknite desnim tasterom miša na braoni ikonicu na kojoj je glava majmunčeta u statusnoj liniji Firefoxa, pa iz kontekstnog menija izanerite stavku Manage User Scripts...
  5. Otvoriće se dijalog i u levom oknu treba da se pojavi stavka MyMiniCity FAQ Crew Messenger. Kliknite na nju pa kliknite na dugme Edit na tom dijalogu.
  6. Program će vas sada, ako prvi put koristite Greasemonkey, upitati za putanju do programa za uređivanje skripti. Izaberite C:\Windows\Notepad.exe pa pritisnite Enter.
  7. Skripta će se otvoriti u Notepadu. Sada treba da promenite nick i naziv vašeg grada.
    a) Ako hoćete da koristite „single“ verziju za jedan grad, spustite sadržaj skripte i uočite dve linije u kojima dominiraju reči „mojnick“ i „mojgrad“. Promenite ovo „AleksandaR“ u svoj nick koji koristite kada pišete poruke, a umesto mog grada „SHUMADIJA“ upišite naziv svog grada onako kako ga referišete u porukama koje ostavljate na bulletinima.
    b) Ako koristite verziju za više nickova i dva grada, spustite sadržaj skripte i uočite dve linije u kojima dominiraju reči „nickovi“ i „mojgrad“. Umesto mojih nickova „AleksandaR, urke, SHUMADIJA, UrkeMMI, Shumadinac i Urke MMI“ upišite svoje nickove koje koristite kada pišete poruke na bulletinima. Isto učinite i sa nazivima gadova; umesto mojih „SHUMADIJA“ i „ANDJELINA“ upišite nazive vaših gradova koje referišete pri pisanju poruka na bulletinima.
    NAPOMENA: Vodite računa da svaki nick i svaki grad budu oivičeni znacima navoda i međusobno razdvojeni zarezom.
  8. Sačuvajte izmene (prečica 'Ctrl-S') i zatvorite Notepad i Greasemonkey User Scripts Manager.
  9. Otvorite Preferences menadžer AdBlock Plus ekstenzije (prečica 'Ctrl-Shift-E') i dodajte sledeća pravila (dvoklik na polje Add filter..., unos pravila i pritisak tastera Enter):
    http://data.*name.swf
    http://data.*carte.swf
    http://data.*client.swf
    http://data.*style.css
  10. Zatvorite AdBlock Plus i uživajte u automatskom pisanju poruka.
Kako ovo radi?
Kada posetite neki grad, on će se prikazati u plain text formatu bez ikakvih formatiranja (bela pozadina, crni tekst), bez ikakvih slika i nepotrebnih flash objekata. Ipak, ostaće sigurnosni kôd. Nick i poruka će biti upisani u odgovarajuća polja i selektovano polje za unos sigurnosnog kôda. Sve što treba da uradite je da točkićem miša odskrolujete stranicu na dole kako bi videli kôd koji treba ukucati, potom ukucate kôd i pritinete Enter. Čini mi se da od ovoga nema lakše ;)

A prilagođene poruke?
Ako ste vični pisanju JavaScript-a, ili vas logika bar malo služi, slobodno možete da prilagodite poruke koristeći svoj tekst i predefinisane promenljive, i to:
  • grad - naziv posećenog grada
  • datum_sad(format) - pisanje datuma u odgovarajućem formatu, pri čemu format može da bude: yu, fr, de ili en
  • vreme - trenutno vreme u formatu HH:MM:SS
  • resursi - ispisuje trenutno stanje populacije i novca posećenog grada
  • mojgrad[0] i mojgrad[1] za verziju sa više gradova, odn. mojgrad za single verziju - ispisuje nazive gradova posetioca, t.j. vas
Gde će na kojem jeziku biti napisana poruka?
Inicijalno MFC Messenger ostavlja poruke na odgovarajućem jeziku na osnovu države u kojoj se posećeni grad nalazi. Trenutno razlikuje sledeće države i jezike/pisma:
  • CS - srpski, ćirilica
  • HR, BA, MK, SL, BG - srpskohrvatski, latinica
  • FR - francuski
  • DE, DK, AU - nemački
  • ostali - engleski
Promene, primedbe, zamerke, i dr.
Ako imate bilo šta da napišete po pitanju ove teme, da pitate, samo navalite, ali budite koncizni i precizni :)
Ako želite da nešto dodate, promenite ili oduzmete u MFC Messengeru, slobodni ste da to i učinite jer obe verzije objavljujem pod GNU GPL licencom.