12 April 2008

Programi za prvu pomoć

Najoptimalnije rešenje za igranje MyMiniCity OnLine igre je web browser Mozilla Firefox. Zbog fleksibilnosti preporučujem upotrebu Portable verzije da pri standardnoj upotrebi web browsera u svakodnevnom radu nebi morali stalno da isključujete blokade koje ću kasnije pomenuti.

Preuzimanje i instalacija

Preuzmite i sačuvajte Firefox sa jednog od sledećih linkova:

NAPOMENA: Razlika između standardnog i portable Firefoxa je u tome što se standardni integriše u sistem (C:\Program Files\) i postaje sastavni deo vašeg računara, dok portable verzija može da se instalira na bilo kom mestu (npr. na Desktopu ili USB Flash disku), a potom je moguće taj folder premeštati gde god poželite i program će normalno raditi. Portable varijanta je zgodna kada hoćete iste postavke browsera kod kuće, u školi ili na poslu.

NAPOMENA 2: Ako ne želite da gubite vreme na pojedinačnu instalaciju, dodavanje i podešavanje Firefoxa i dodataka (ekstenzija), preuzmite i instalirajte Firefox MMC FAQ verziju.

Dvoklikom na preuzeti fajl pokrećete instalaciju. Izaberite željeni folder u koji će se instalirati Firefox. Isklikajte na dugmad Next i Finish koliko je puta potrebno.

SAVET: Pri izboru foldera za instalaciju Portable i MMC FAQ Crew verzije izaberite Desktop, a kod Portable verzije i umesto FirefoxPortable upišite MMCFAQ.

Ako ste instalirali Portable ili MMC FAQ Crew verziju, uđite u folder MMCFAQ na desktopu dvoklikom na ikonicu foldera.

Kada ste ušli u folder MMCFAQ dvokliknite na ikonicu FirefoxPortable.exe.

Otvoriće se Firefox pa u njemu otvorite sledeće adrese i kliknite na dugme Add to Firefox na svakoj od ovih sranica:

Instalirajte svaki od ova tri dodatka klikom na dugme Install Now.
Nemojte restartovati Firefox dok ne instalirate sva tri dodatka. Kada je instalacija dodataka gotova, kliknite na dugme Restart Firefox.
Kada se pokrene Firefox nakon instalacije dodataka, biće potrebno odrediti izvor generičkih filtera za Adblock Plus. Preporučujem da izaberete četvrtu opciju Filter von Dr.Evil (Deutschland).

Šta je i kako se koristi SnapLinks?

SnapLinks je odlično pomagalo koje olakšava kliktanje na veliki broj linkova tako što ih istovremeno sve zajedno otvara u tabovima u pozadini.

Kada imate niz linkova koje želite da otvorite odjednom, kao što imamo slučaj kod Yarold's, TerreDeFeu, Hydra i drugih sajtova za ručnu razmenu linkova, kursorsku strelicu miša treba postaviti u gornji levi ugao površine na kojoj se nalazi pomenuti niz linkova, pritisnuti desni taster miša i ne puštajući ga povući kursorsku strelicu miša do donjeg desnog ugla površine na kojoj su linkovi tako da zelenom linijom budu selektovani linkovi koji se žele posetiti. Ne puštajte desni taster miša dok svaki link koji želite da posetite ne dobije crveni okvir. Tek kada se on pojavi, otpustite desni taster miša i svi izabrani linkovi će početi da se učitavaju u novim tabovima u pozadini.


NAPOMENA: Preporučujem da ne otvarate više od 20 linkova odjednom zbog nekih geršaka koje mogu da se dogode na nekim sajtovima, da ne ulazim u detalje i „plašim“ vas tehnikalijama :)

Kada se u pozadini učitaju svi linkovi, možete ih zatvoriti jedan po jedan srednjim klikom miša na jezičak (tab) učitane stranice.

SAVET: Budite fer igrač pa linkove koji nisu iz MyMiniCity igre (nemaju karakterističnu ikonicu plave boje sa siluetom gradića na jezičku), otvorite levim klikom na jezičak i po potrebi upišite kôd, kliknite na dugme OK, Doorgaan, Next i slično za verifikaciju posete.




Čemu služi Flash Block dodatak?

Flash Block je dodatak koji automatski blokira sve flash objekte na stranici i umesto njih prikazuje karakteristična f sličica na koju treba kliknuti da bi se skriveni flash objekat učitao.

Ako ne znate šta je to flash objekat, nije strašno, niste mnogo propustilil :) To su svi oni šareni delovi naših MyMiniCity gradića u kojima se prikazuje naziv grada, mapa sa rang listom, kompletan izgled grada, kôd koji treba otkucati da bi se poslala poruka na bulletin grada i slično. Učitavanje svih tih objekata ume da potraje a i uspori računar. Ovo je manje primetno kod malih gradova, ali ako naletite na grad SHUMADIJA bez ovog dodatka, shvatićete o čemu pričam. Pustite mašti na volju i zamislite kako bi izgledalo da istovremeno Snap Links dodatkom otvorite 20 gradova sa preko 20.000 stanovnika (da vam pomognem, verovatno bi morali da restartujete računar na dugme RESET na kućištu)!

Upotreba Adblock Plus dodatka

Da bi sprečili Firefox da učitava velike slike na mnogo strana, kliknite na strelicu ka dole sa desne strane crvene šestostrane ikonice na kojoj belim slovima piše ABP u gornjem desnom uglu Firefoxa, a potom iz padajućeg menija kliknite na stavku Preferences. Dvokliknite na kurzivni tekst Add fitler... na dijalogu Adblock Plus Preferences, upišite http://*.jpg i pritisnite taster Enter na tastaturi. Na isti način dodajte i sledeće:
http://*.gif
http://*.png
Takođe dodajte i sledeće stavke za blokiranje svih šarenih sadržaja:
http://*.swf
http://data.*
http://*.css
Kada hoćete da ostavite poruku pri posetama MyMiniCity gradova, potrebno je da za zadnje dve stavke kliknete na zeleni kružić u dijalogu Adblock Plus Preferences kako bi se umesto kružića pojavila siva tačkica koja označava da je to pravilo trenutno isključeno i Firefox neće sakrivati objekte koji ispunjavaju to pravilo.

Kada nećete da ostavljate poruke pri poseti gradovima, da bi dodatno ubrzali učitavanje srana i smanjili vreme potrebno za posećivanje velikog broja gradova istovremeno, kliknite na sivu tačkicu pored pomenute dve stavke kako bi se pojavio zeleni kružić koji označava da su pravila ponovo aktivna.

Zaključak

Korišćenjem Firefoxa i ova tri dodatka u mnogome ćete smanjiti opterećenje računara, ubrzati vreme obavljanja poseta velikom broju gradova a istovremeno drastično umanjiti i telefonski račun ako koristite DialUp za Internet.

Evo kako izgleda ROCKAND sa aktivnim Flash Block i ovde pomenutim Adblock Plus pravilima za skrivanje slika.

A ovako izgleda jedan grad sa aktivnim svim Adblock Plus pravilima, uključujući i ona tri za skrivanje šarenih sadržaja.

No comments: