23 March 2008

Automatizacija i alati

Par dana pauze da se slegne prethodno štivo, pa da nastavim ;)

Automatske redirekcije
Ono što će obradovati sve koji reklamiraju svoj grad na raznim mestima tipa forumi, blogovi, OnLine zajednice, chat, socijalne mreže, itd, jeste automatizacija izbora deficitarnog resursa za grad.

Naime, umesto da proveravate resurse preko XML-a na način koji sam opisao u lekciji „Korisne adrese razmena“, postoje razni sajtovi koji to čine umesto vas. Dakle, na osnovu informacija o resursima grada izračunavaju koji je resurs najpotrebniji i preko jednog linka posetioca preusmerava na odgovarajuću adresu optimalnu za grad. Na primer:

Kao što možete da primetite, na kraju ovih linkova nalazi se naziv mog grada iz osnovne URL adrese grada. Kad god se poseti takav link, sajt će izvršiti proračun resursa mog grada, definisati odgovarajući link i automatski učitati taj link u browseru. Na primer, ako mom gradu nedostaju fabrike, biće definisan i učitan link shumadija.myminicity.com/ind.

Lične liste za svakodnevne posete
Verovatno imate neke prijateljske gradove sa kojima svakodnevno razmenjujete posete. Ako nemate, onda ih pronađite :)

Možete da bookmarkujete u svom browseru XML adresu prijateljskog grada, i kada odlučite da obavite posetu, otvorite XML adrese svih prijateljskih gradova, vidite šta im fali i ručno ukucate odgovarajuću adresu. Ovo ima smisla sve dok se cifra prijateljskih gadova vrti do desetak, ili dvadesetak. A šta kada se ona popne na 50, 100, 200 ili više? Zamislite da 200 puta dnevno pogledate XML, odlučite šta je najpotrebnije, ukucate adresu i odete na nju. Ceo dan na klikanju!

Zato je dobro iskoristiti mogućnost nekih sajtova koji omogućavaju pravljenje lične liste gadova za svakodnevnu posetu. Jedan od njih je Your's MyMiniCity. Ulogujte se na svoj nalog i idite na stavku MyList iz menija. Gradove prijatelje dodajte preko Search opcije (pronađete prijateljski grad i kliknite na link Add This City To My List, a onda u listi prijateljskih gradova jednostavno isklikćete na link Click It!!

DVL (Daily Visit List)
Za ove potrebe sam napisao web program DVL (Daily Visit List) ali je za njegovu upotrebu potrebno imati hosting sa podrškom za PHP, pa ga neću detaljnije opisivati u ovoj lekciji. Ako želite da vidite kako ovo radi u praksi, kao i koje sve gradove ja svakodnevno posećujem, posetite members.lycos.co.uk/learn.

NAPOMENA: Zbog povećeg broja gradova koje posećujem (trenutno 196), koristim i rutinu za automatsku razmenu kao na onim sajtovima koji omogućavaju automatizovanu razmenu. Zato retko kada ostavljam poruke na bulletinima pri posetama, jer se posete dešavaju u pozadini dok radim nešto drugo.

Potpisi
Na raznim forumima, blogovima i drugim web sadržajima mogu se koristiti dinamički potpisi u obliku sličica sa ispisanom statistikom grada. Evo samo nekih od sajtova koji omogućavaju ovakve zanimacije:
A evo i kako to može da izgleda:

Your's MyMiniCity:
MyMiniCity - shumadija

GamingG:
MyMiniCity - shumadija

Donneker:



Za ove i većinu drugih potpisa potrebna je registracija, a način upotrebe potpisa pogledajte u HTML kôdu (ako to ne znate kako da uradite, onda verovatno nećete znati ni kako da upotrebite ove sličice, pa nema ni potrebe da gledate ;))

Na kraju lekcije
Potruio sam se da za nedeljno popodne pročitate i naučite nešto lagano i zabavno, pa nema suvišnih suvoparnih informacija. Zapravo, više ih nešto preterano neće ni biti, jer sam sve suvoparno napisao u prve dve lekcije.

U narednom periodu slede zanimljive i praktične teme, malo web programiranja zarad MyMiniCity igre, i dosta novih klikova na veše gradove.

Za sutra najavljujem lekciju o softverskim alatkama koje će omogućiti brzu i neopterećujuću masovnu posetu MMC gradova i na praistorijskim mašinama.

No comments: