16 March 2008

Šta je to MyMiniCity?

MyMiniCity je flash igra iz žanra strategije, nalik dobro poznatoj simulaciji Sim City, puštena u rad 27. novembra 2007. godine. Francuski studio Motion-Twin je u početku napravio MiniVille za francusko govorno područje, ali je igra ubrzo postala veoma popularna pa je puštena i međunarodna verzija MyMiniCity na francuskom, engleskom i španskom jeziku.

Šta je cilj igre?
Cilj igre je izgradnja virtuelnog grada. Jednostavno? Pa i nije baš. MyMiniCity je jednostavna simulacija društvenog razvoja u kome bitnu ulogu imaju stanovništvo, industrija, saobraćajna infrastruktura, organi reda i zakona, zdrava životna sredina, kulturno-zabavni sadržaji i drugo.

Kako se igra?
Pošto je igra otvorenog tipa, t.j. svako bez potrebne registracije može da započne izgradnju sopstvenog grada, dovoljno je pokrenuti novi grad izborom države u kojoj se grad nalazi, a potom zadavanjem imena grada na početnoj starnici.

Naziv grada pored alfanumeričkih karaktera može da sadrži razmake i neke specijalne karaktere, ali će u formiranju poddomena svi ne-ASCII karakteri biti interpretirani u „ćelavu latinicu“ a razmaci zamenjeni srednjom crtom (minusom).

Pokretanjem novog grada dobija se URL adresa tipa shumadija.myminicity.com gde je prvi deo (bold) naziv grada, a drugi deo (kurziv) adresa igre. Ovaj bold deo treba da zapamtite, a zašto objasniću u sutrašnjoj lekciji o taktici.

Kada dobijete adresu svog novoformiranog grada koji zapravo predstavlja livadu, taj URL treba da prosledite prijateljima, poznanicima, slučajnim prolaznicima na raznim mestima kako bi započeli upravljanje gradom. Možete da koristite forume, e-mail, MSN, ICQ, IRC, news, blogove, druge sajtove i ostale oblike reklamiranja i pozivanja ljudi da posete vaš grad.

Resursi
Svaka poseta gradu sa jedne IP adrese u toku 24 časa (od 00:00:00 do 23:59:59 CET) donosi jedan resurs. U MyMiniCity igri postoji jedan osnovni i pet piramidalnih resursa.

Stanovništvo (eng. population)
Osnovni resurs je stanovništvo. Povećavanje ovog resursa omogućava se posetom osnovne URL adrese bez nastavaka. Npr. za dodavanje jednog stanovnika u grad Shumadija potrebno je posetiti adresu shumadija.myminicity.com.
U logu grada novopristigli stanovnik označava se rečenicom „A new inhabitant has come to SHUMADIJA.“

Industrija (eng. industry)
Kada grad dostigne populaciju od 50 stanovnika, otključava se prvi piramidalni resurs - industrija. Svaki industrijski resurs pravi novu fabriku kako bi se sprečila nezaposlenost stanovnika i omogućio dalji napredak grada. Dodavanje industrijskog resursa obezbeđuje se posećivanjem osnovne URL adrese grada sa dodavanjem nastavka /ind: npr. shumadija.myminicity.com/ind.
U logu grada pojavljuje se izveštaj „A new factory has just opened.“

Broj raspoloživih fabrika se od prilike dobija formulom:
(broj stanovnika - broj fabrika × 3 - broj prodavnica - 50) ÷ broj stanovnika
NAPOMENA: Broj prodavnica je poseban resurs o kome ću pisati na kraju ove lekcije.

Saobraćajna infrastruktura (eng. Transport Network)
Kada grad dostigne populaciju od 100 stanovnika, otključava se resurs saobraćajne infrastrukture. Ovaj resurs se razvija t.j. dobija posećivanjem osnovne URL adrese grada sa dodatkom nastavka /tra: npr. shumadija.myminicity.com/tra.
U logu grada pojaviće se informacija „The transport network of SHUMADIJA has been improved.“

Svaka jedinica saobraćajne infrastrukture omogućava prevoz 5 (pet) stanovnika preko 100. Formula za izračunavanje koeficijenta razvijenosti saobraćajne infrastrukture glasi:
((broj saobraćajnih resursa × 5) + 100) ÷ broj stanovnika

Kriminal (eng. Security)
Kada populacija dostigne cifru od 300 stanovnika, dolazi do mogućnosti pojave kriminogenih područja, pa se otključava sledeći resurs - bezbednost. Ovaj resurs se unapređuje posećivanjem osnovne URL adrese grada sa dodatkom nastavka /sec: npr. shumadija.myminicity.com/sec.
U logu se pojavljuje izveštaj „The police force of SHUMADIJA has been reinforced.“

Faktor kriminaliteta u gadu izračunava se po formuli:
((broj stanovnika - 300 ) - (broj policajaca × 4 )) ÷ broj stanovnika

Zagađenje (eng. Pollution)
Kada populacija u gradu dostigne cifru od 500 stanovnika, broj fabrika i puteva je takođe znatan, pa dolazi do zagađenja vazduha. Zato se otključava novi resurs - obnavljanje prirodnih resursa izgradnjom parkova. Ovaj resurs unapređuje se posećivanjem osnovne URL adrese grada sa dodatkom nastavka /env: npr. shumadija.myminicity.com/env.
U logu grada pojavljuje se izveštaj „New parks have been built in the city.“

Faktor zagađenja dobija se formulom:
((0,1 × broj stanovnika) + (0,3 × broj prodavnica) - (2 × broj parkova) + (1 ÷ broj fabrika) - 200) ÷ broj fabrika

Prodavnice (eng. Shops)
U dobrostojećem gradu koji dostigne populaciju od 1000 stanovnika, javlja se potreba postojanja tržnih centara, pijaca, knjižara, bioskopa, kafića, restorana, hotela i sl. Zato se otključava poslednji piramidalni resurs - prodavnice. Ovaj resurs unapređuje se posećivanjem osnovne URL adrese grada sa dodavanjem nastavka /com: npr. shumadija.myminicity.com/com.
U logu grada pojavljuje se izveštaj „New shops have been opened in the city center.“

Rangiranje
Sva ova priča nebi imala nekog smisla da ne psotoji takmičarski duh igre. Naime, svaka država ima svoju rang listu koja je dostupna iz svakog grada za državu kojoj pripada taj grad. Dovoljno je kliknuti na plavo dugme na kome piše Ranking i otvoriće se rang lista nalik ovoj ispod.Takođe postoji i rang lista na svetskom nivou, ali ona nije dostupna na samom MyMiniCity sajtu, pa ću o tome nešto više reći za dva dana, kada budem obrađivao temu „Korisne adrese i razmena“.

Na kraju lekcije
Ova lekcija formirana je na osnovu mog objašnjenja ličnom blogu (Upravljanje resursima MyMiniCity gradova), i dokumenta MyMiniCity Noobs FAQ (na engleskom jeziku) koji se nalazi na Create My City forumu.

U sledećoj lekciji, dakle sutra, pisaću o taktici igre i problemima do kojih dolazi nepravilnom organizacijom resursa.

4 comments:

Anonymous said...

Hvala Urke, lep ti je tekst.Elem da se ne bi dosadjivao, a imajuci u vidu da ti je tekst korisan, prosledicu ga san-antonije (ETForum ekipi) te eto svima nama zabave ...Pozz

Aleksandar Urošević said...

Prosledi i adresu ovog sajta, gde god stigneš na MMC, da svi imaju iste šanse da nauče i stignu što više.

Anonymous said...

naravno...hvala jos jednom ...

Anonymous said...

Mislim da se svako 12 sati može posjetiti grad i dobiti resurse. Provjerite...

Divan

http://mali-rat.myminicity.com/